Η 3η Δεκεμβρίου – παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι το έναυσμα για να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Μία ημέρα αφύπνισης, για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών και των ίσων ευκαιριών.
Στον Δήμο Κατερίνης, υπεύθυνα και με σεβασμό στους συνανθρώπους μας, που συμβιώνουν με την αναπηρία, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας, το οποίο διαρκώς εξελίσσεται, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες, καθημερινά στεκόμαστε δίπλα στα άτομα με αναπηρίες.
Πιο συγκεκριμένα:
Δημιουργήσαμε δεύτερη δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των παιδιών, εξυπηρετώντας 50 παιδιά/εφήβους/άτομα με αναπηρίες.
Παράλληλα, στη ΔΗΚΕΔΗΚ προμηθευτήκαμε νέο εξοπλισμό (10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για παιδιά με αναπηρία και ένα αναβατόριο πισίνας), καθώς και σύγχρονο λεωφορείο 12 θέσεων για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες.
Δημιουργήσαμε νέες παιδικές χαρές, στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης και της Πλατείας Μακεδονίας, με δυνατότητα φιλοξενίας και παιδιών ΑμεΑ.
Δημιουργήσαμε και στελεχώσαμε στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου, το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. Απλώνοντας δίχτυ κοινωνικής πολιτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πολύτιμες υπηρεσίες έχουν παρασχεθεί σε ευάλωτους συνδημότες μας, στην έως σήμερα λειτουργία του.
Τοποθετήσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες πέντε SEATRACK στην θαλάσσια ακτογραμμή του Δήμου Κατερίνης, εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Με τη συμμετοχή 60 και πλέον εθελοντών καλύπτονται όλες οι βάρδιες καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρωτοβουλίες που έτυχαν ευρείας αποδοχής και σημαντικών διακρίσεων.
Με στόχο η πόλη της Κατερίνης, να καταστεί προσβάσιμη, φιλική και χωρίς διακρίσεις για όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της, τοποθετήσαμε φωτεινούς σηματοδότες, τα λεγόμενα «έξυπνα φανάρια», για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης – ακοής.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης έγινε προσβάσιμη για όλους, με την τοποθέτηση ανελκυστήρα, ένα διαχρονικό αίτημα που ικανοποιήθηκε κατόπιν δωρεάς του ομογενή – συμπατριώτη μας, Απόστολου Μαστορίδη.
Επιπλέον:
• Διεκδικούμε 11,5 εκ. ευρώ με πρόταση που καταθέσαμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για το έργο με τίτλο «Μελέτη, Ανέγερση κτιρίου και προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ».
•Ολοκληρώσαμε μελέτη για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης ΑμεΑ σε δημοτική έκταση του Δήμου Κατερίνης.
•Συνυπογράψαμε Μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης και εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των ατόμων με Αναπηρίες Ν. Πιερίας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στη διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Κατερίνης.
Επίσης, υπηρεσίες και δομές όπως: Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια Στο Σπίτι, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Κατερίνης, ΔΗΚΕΔΗΚ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης) στην οποία ανήκουν τα Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕΑ, επικεντρώνουν το έργο τους στη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
Τέλος έγιναν:
-Ράμπες ΑΜΕΑ και κατασκευή πεζοδρομίων για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κατερίνης.
-Κατασκευή ανελκυστήρα στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 1ο ΓΕΛ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών με κινητικά προβλήματα.
-Χώροι Υγιεινής ΑμεΑ στο 4ο Γυμνάσιο.
-Στην εγκεκριμένη πρότασή μας για τη Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων περιλαμβάνεται και η προμήθεια τριών ποδηλάτων για ΑμεΑ.
Αναμφισβήτητα απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο και να γίνει η Κατερίνη μια πόλη φιλική για τα ΑμεΑ. Για το λόγο αυτό, συνεχίζουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Κώστας Κουκοδήμος
Δήμαρχος Κατερίνης